Rehberlik Nedir?

03.03.2021 595

 

Rehberlik, öğrenciye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru kararlar vererek özünü gerçekleştirebilmesi için yapılan profesyonel yardım sürecidir. Rehberlikte esas amacımız, öğrencinin kendini gerçekleştirmesine yardım etmek ve bir bütün olarak gelişmesine yardımcı olmaktır. Rehberlik, bir anda olup biten bir iş değildir, süreçtir ve süreklilik esastır.Sadece problemi olan değil tüm öğrencilere yöneliktir. Rehberlik hizmetlerinde gönüllülük esastır. Birey, değişmeye ve yeni yaşantılara açık olduğu sürece psikolojik danışma ve rehberliğin gücü de artar. Öte yandan öğrencinin içinde bulunduğu ortam ve koşullar da, yardımın etkililiğine katkı sağlar.

 Rehberlik hizmetleri, eğitimin ayrılmaz ve tamamlayıcı bir parçasını oluşturur. Okulda öğrenci ile ilişkili tüm kişilerin işbirliği ile gerçekleşir. Okulumuzda yürüttüğümüz rehberlik çalışmalarında gelişimsel ve önleyici rehberlik anlayışıyla hareket etmeye gayret gösteriyoruz. Öğrencilerimizle yapılan bireysel görüşmeler hakkında, gerekli görüldüğü takdirde, gerekli olduğu kadarıyla ilgili öğretmene ve veliye geri bildirim veriyoruz. Velilerimizle yapılan bireysel görüşmelerin amacı, anne ve babanın kendini ve çocuğunu tarafsız bir gözle görebilmesini, kendine ve çocuğuna en uygun çözümü seçebilmesini sağlamaktır.Bireysel görüşmelerin yanında, dönem içerisinde verilen seminerler ile öğrenciler ve veliler çeşitli konularda bilgilendirilmekte ve bu konularla ilgili gruplar oluşturularak, öğrencilere grupla psikolojik danışma hizmetleri sunulmaktadır. Genelde rehberliğin bireye doğru yolu gösterme işi olduğu sanılır. Oysa rehberlik tüm yolları gösterip, kendisine en uygun olanı yine kendisinin seçmesine yardımcı olmaktır.

Psikolojik danışma ve rehberlik servisinde 08.00-18.00 arasında Okul Psikolojik Danışmanı ve Rehber Öğretmenlerimiz Muhammet YEŞİL, Nağbet ULU, Kübra UYSAL ÖREN ve Burcu ÖZGÖREN tarafından eğitsel, kişisel ve mesleki rehberlik alanlarında hizmet verilmektedir. Daha çok öğrencinin benlik kavramını güçlendirme, ilgi ve yeteneklerini tanımasına olanak sağlama, verimli ders çalışma teknikleri, dikkat geliştirme çalışmaları, motivasyon, psikolojik uyum, davranış sorunları, sosyal uyum vb. konularda çalışılmaktadır. Tüm öğrencilerimizin kendini tanıyan, uyum ve iletişim becerisine sahip, çevresine duyarlı, mutlu, sağlıklı, yaratıcı bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunmak temennisiyle...

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi